Dag van de dans: zwerfgoed

29.4.2017

Dag van de dans: zwerfgoed
'Zwerfgoed' is een muzisch traject met verschillende partners om jongeren van het KA Etterbeek op een speelse manier hun buurt en de buurt van de school te leren kennen. Het thema Protest wil de jongeren uitdagen om een eigen boodschap te verwoorden voor de publieke ruimte.

Waarom vindt een protest vaker plaats wanneer een groep mensen een overvloed aan negatieve maatschappelijke prikkels ervaren? Waarom komen we vaker samen om onderwerpen te benadrukken waarmee we het niet eens zijn? Kunnen we als groep maar ook individu binnen een maatschappij actiever meedenken aan oplossingen? In Zuid-Afrika wordt een protest gedanst. Het is een dans, de Toyi Toyi, waarbij de deelnemers van het protest ritmisch met de voeten stampen en een denkbeeldige schild en speer vasthouden. Het is een symbool van kracht voor mensen zonder wapens - een vredig, maar toch zeer krachtig beeld.

Met toyi-toyi wordt de jonge generatie gestimuleerd om protest in een positiever daglicht te zien. De combinatie van dans, ritme en rappen zet ze aan tot het verder denken dan enkel hetgeen waar we als individu binnen de maatschappij tegen zijn. Dans als symbool van het fysieke samenkomen en het actief nadenken over de problematiek waarmee we als volwassenen maar ook als kind dagdagelijks geconfronteerd worden.

Algemene informatie

Thema: 
Beeldende en toegepaste kunstvorm, Podium
Wanneer: 
29.4.2017
van 15:00 tot 16:00
Waar: 
Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel
Taalniveau Nederlands: 
Extra info: 
Clinton Stringer en Sien Van Dycke, hebben mede door hun werk met P.A.R.T.S. en Rosas, een choreografie gecreëerd met gedetailleerde ruimtelijke patronen en een structuur van stem en ritme die het protest een herkennende Rosas touch geeft.

Dag van de dans: zwerfgoed

Reservatie

GC De Maalbeek
tel 02 734 84 43
demaalbeek@vgc.be

Waar

Beursschouwburg
Auguste Ortsstraat 20-28
1000 Brussel