Laat griep deze winter in de kou staan!

Publicatiedatum: 
Maandag, september 21, 2015 - 14:21

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op 10 mensen griep. Meestal genees je na enkele dagen vanzelf, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

griep

Griepvaccinatie: ook voor jou belangrijk?

Voor mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren is het belangrijk om extra waakzaam te zijn voor griep.

voor 65-plussers wordt vaccinatie sterk aangeraden. Veel 65-plussers die zich gezond en fit voelen, denken dat griepvaccinatie voor hen niet nodig is.  Niets is minder waar. Met de leeftijd neemt de natuurlijke weerstand af. Daarom is griepvaccinatie voor iedereen ouder dan 65 jaar aangewezen.

Zwangere vrouwen, die op het ogenblik van het griepseizoen in de tweede of derde maand van de zwangerschap zijn, laten zich best vaccineren. Tijdens de zwangerschap hebben ze minder weerstand tegen infecties. Een griepaanval kan daardoor ernstiger verlopen of vaker complicaties veroorzaken (bv. een longontsteking). Daarnaast kan een zware griep de gezondheid van de baby schaden. Mogelijke gevolgen zijn een miskraam, vroeggeboorte of verminderd geboortegewicht. De veiligheid van het griepvaccin in de zwangerschap is voldoende bewezen.

Wie in nauw contact leeft met mensen uit deze risicogroepen, doet er goed aan zich te laten vaccineren. Als je beroepshalve voor risicogroepen zorgt, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of als thuisverpleegkundige, kan een vaccinatie jou en de mensen voor wie je zorgt tegen griep beschermen. 

Griepvaccin wordt terugbetaald aan risicogroepen

De ideale vaccinatieperiode ligt tussen half oktober en half november. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig.

Met een voorschrift van de huisarts kun je bij de apotheker een vaccin kopen. Bewaar het vaccin in de koelkast,  anders wordt het onbruikbaar. Ga naar je huisarts om je te laten vaccineren.

Het griepvaccin kost tussen de 11 en 12 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan mensen uit de risicogroepen. Sommige mutualiteiten betalen het zelfs volledig terug.

Toch griep?

Bij heel wat mensen leven misvattingen over griepvaccinatie. Het is een veel gehoorde uitspraak dat het vaccin griep veroorzaakt. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel verdedigingsstoffen aan. Dit kan soms lichte ongemakken geven. Als je  kort na de inenting toch ziek wordt, kan het zijn dat je kort voor of na de inspuiting besmet werd. Het griepvaccin werkt pas na twee weken en helpt alleen tegen de “echte” griep, veroorzaakt door het influenzavirus. Het heeft helemaal geen invloed op het al dan niet krijgen van een gewone verkoudheid of een bronchitis.

Een griepvaccinatie sluit niet volledig uit dat je griep kunt krijgen, maar de kans op griep is aanzienlijk kleiner en ook de kans op complicaties neemt drastisch af.

Behoor je tot de doelgroep, vraag dan zeker raad aan je huisarts of apotheker.

Meer informatie

Meer informatie over griep en griepvaccinatie vind je op www.griepvaccinatie.be  en www.influenza.be

Voor vragen over de campagne in Brussel kunt u contact opnemen met Logo Brussel – VGC , hugo.henneman@vgc.be of 02 563 03 41.

De griepvaccinatiecampagne is een initiatief van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid in samenwerking met het Vlaams Griepplatform.