Maand van de solidariteit: iets meepikken?

Publicatiedatum: 
Dinsdag, oktober 30, 2018 - 14:30

De Maand van de Internationale solidariteit bruist van de evenementen. Waar ga jij naartoe?

Maand van de Solidariteit_De Maalbeek
Internationale solidariteit: vast al van gehoord, mogelijk nooit iets mee gedaan. Omdat ‘internationaal’ als ver-van-je-bed klinkt? Omdat het ogenschijnlijk niet jouw verhaal is? En wat als je dit jaar eens iets meepikte? De gemeente Etterbeek neemt alle bewoners een maand lang mee op een wervelende, diverse en creatieve ontdekking van ‘de andere’, die eigenlijk gewoon je buur is.

 

Sylvie Walraevens - 14 oktober 2018

 

Van 17 oktober tot 17 november dompelen het Etterbeekse gemeentebestuur en talrijke lokale verenigingen de gemeente onder in een warm bad van gastvrijheid en solidariteit. Voor de tweede maal op rij vormen de migranten het centrale thema van de Maand van de International Solidariteit en dat is uiteraard geen toeval of verrassing. Wereldwijd zijn miljoenen vrouwen, mannen, ouderen en kinderen onderweg. Ze zijn gevlucht uit een land dat ze eigenlijk nooit wilden verlaten, maar waar hun toekomst aan diggelen ligt. Het achterlaten doet pijn en vaak staat hen een levensgevaarlijke tocht te wachten en worden ze slachtoffer van mensensmokkel. Etterbeek wil voor iedereen een veilige haven zijn.

 

Etterbeek neemt je mee

Tijdens de Maand van de Internationale Solidariteit zet Etterbeek in op interculturele ontmoeting, respect voor de thuislozen en vooral: de bestrijding van onterechte vooroordelen. De gemeente zet talrijke burgerinitiatieven en individuele acties rond het thema in de kijker om zo de bevolking en beleidsverantwoordelijken mee te trekken in dat bad van warme solidariteit.

Dat het de gemeente menens is, werd eerder al duidelijk met de oprichting van een gemengde werkgroep, die een actieplan uitwerkte voor een gastvrijere gemeente. Na goedkeuring, is iedereen gebeten het plan duidelijk uit te voeren.

 

Een rijk aanbod

Wat kan je verwachten tijdens de Maand van de Internationale Solidariteit? Een rijk aanbod naar ieders voorkeur en interesses. Op 17 oktober werd het aanbod feestelijk en muzikaal afgetrapt tijdens een kleurrijk startevenement.

De tentoonstelling Les émigrants belges d’hier, un mirroir pour aujourd’hui… toont hoe de realiteit van toen die van vandaag weerspiegelt. Een fototentoonstelling van de Belgische kunstenares Rosalie Colfs is een beklijvende reeks portretten en verhalen van ex-gevangenen en de film Re-Calais van regisseur Yann Moix keert terug naar de rauwe realiteit van Calais. Ook de bib doet mee met een selectie wereldfilms en verfilmde boeken over migratie, een fairtradecafé en een kinderworkshop.

 

Samen tafelen

(Mensen)liefde gaat door de maag, nietwaar? Je bent welkom op maar liefst vier solidaire maaltijden:

  • De vereniging Mieux Vivre à Tienkouakro kookt allerlei Zuiderse smaken. De opbrengst dient om voor een Ivoriaans dorp zonnepanelen te financieren, die energie opleveren voor gezinnen, scholen en zelfs een eigen tv-zender.
  • Oxfam solidariteit is toe aan haar 27ste editie van de Oxfamontbijten.
  • De vrijwilligers van de vzw Main dans la Main stellen tijdens een buffet hun vereniging en hun project voor: een huiswerkschool in Rwanda.
  • 11.11.11 verzorgt  een solidariteitsmaaltijd waarvan de opbrengst ontwikkelingswerk in het Zuiden ondersteunt.

Ook een apéro mag niet ontbreken: Apéro des Solidarités wordt georganiseerd door burgercollectieven uit Etterbeek en Elsene en dient om ontmoetingen te creëren tussen bewoners die de kans nog niet kregen elkaar te leren kennen.

 

Bewegen en stilstaan

Actieve Etterbekenaren worden door de vereniging voor alternatief toerisme AlterBrussels uitgenodigd om Etterbeek te (her)ontdekken op de reis Solidair Etterbeek. Dansen kan op het Tango bal Milonga. En ook het driedaagse “Parcours” staat in het teken van de solidariteit met migranten.

Wie wil nadenken over ballingschap, mobiliteit en het feit ergens bij te horen, noteert nu best Anatolia Rhapsody (2014), een eerbetoon aan de Turkse diaspora, waarin Kenan Görgun het verhaal vertelt van zijn ouders. De vertelling wordt gevolgd door een workshop creatief schrijven (in het Frans) onder begeleiding van de Pools-Libanees-Etterbeekse Tina Mouneimné Van Roeyen.

Weinig tijd, maar wel een warm hart voor je medemens? Dan wil u vast de lokale inzamelactie van CNCD-11.11.11 steunen. Iedereen mee in bad!

 

Alle activiteiten vind je in de brochure van Etterbeek: klik hier