Musée Foyer: najaar 2019

Publicatiedatum: 
Maandag, augustus 5, 2019 - 15:21

Af en toe dopen we onze foyer om tot een klein museum. Ontdek het programma van het najaar 2019.

Musée Foyer

Af en toe dopen we onze foyer om tot een klein museum. We geven een artiest de ruimte zijn of haar werken een plekje te geven op onze muren.

Brussel in beeld (september)

In september tonen we je Brussel in al zijn verscheidenheid. Je ziet echte mensen, geen toeristische brochurebeelden. Fotografen Bart Dewaele, Jo Van Bostraten, Raisa Vandamme, Virginie Schreyen en Els Wuyts brachten de Brusselaars prachtig in beeld. In opdracht van het Kenniscentrum Welzijn, Wonen en Zorg. Brussel in beeld is een reizende tentoonstelling en houdt even halt in De Maalbeek. We selecteerden 17 bijzondere beelden, waar elke Brusselaar zijn stad in herkent.

 

Anna Fuji (oktober)

“Je kent niemand en alles om je heen is nieuw. Je enige referentie ben je zelf. Je wou dat je ergens anders was en je een nieuw leven kon beginnen, maar je bent vervloekt. In de landschappen die je doorkruist en in de mensen die je ontmoet, verschijnt soms een spiegel. Je ontdekt je nachtmerries.” Anna Fuji verhuisde in de laatste twee jaar naar 10 verschillende locaties. Al die verandering en verbazing verwerkt ze in haar fotografie. Met deze tentoonstelling vertelt ze het verhaal van haar woelige reisperiode, gaande van Los Angeles, tot Japan en Maleisië.

 

Vernissage (10.10 | 19:00 - 22:30)

Om de start van dit mini-musuem te vieren, ben je welkom op de vernissage. Kom een drankje drinken in De Maalbeek en bewonder Fuji's bijzondere werken.

 

Sophie Vanhomwegen (november)

Sophie Vanhomwegen leeft en werkt in Brussel. Haar werk bestaat uit collages op papier en digitale werken (prints, video). Ze gebruikt de collagetechniek om een vervreemdend en surrealistisch universum te creëren. Ze werkt voornamelijk met foto’s die ze vond in reclametijdschriften. Reclamefoto’s die in eerste instantie bedoeld zijn te beïnvloeden en te manipuleren, worden op hun beurt door de kunstenaar zelf gemanipuleerd en van een nieuwe invulling voorzien. Ze gaat heel minutieus te werk. Het is soms moeilijk af te leiden of het werk manueel of digitaal gecreëerd is. Vanhomwegen schept graag verwarring en confronteert de kijker met zijn (on)vermogen om een geconstrueerd beeld te ontmantelen.

Omdat ze gebruik maakt van foto’s uit tijdschriften, zijn haar collages meestal heel klein van formaat. Voor de tentoonstelling in GC Maalbeek gaat ze uitzonderlijk anders te werk. Ze vergroot haar kleine collages tot grote stickers die een plaats krijgen op de glazen ramen van De Maalbeek. 

Op kunstendag voor kinderen kan je Sophie Vanhomwegen live aan het werk zien. Samen met haar kunnen kinderen hun eigen collega in elkaar steken. Lees hier meer

 

Vernissage (05.11 | 17:30 - 20:30)

Om de start van dit mini-musuem te vieren, ben je welkom op de vernissage. Kom een drankje drinken in De Maalbeek en bewonder Vanhomwegens surrealistische werken. 

 

Girls Eyes Open (december)

"Girls Eyes Open" is een collectieve tentoonstelling die 3 feministische vriendinnen samenbrengt. Clara Thomasset, Alyssia Goldstein en Manon Vandam brengen je met hun werken een eigen visie op de hedendaagse jeugd. De grote thema’s zijn gender, vrouwen en jongeren. Elk van de dames heeft een eigen wereld en een eigen techniek, maar die vallen bijzonder mooi samen.

 

Vernissage (06.12 | 18:00 - 21:00)

Om de start van dit mini-musuem te vieren, ben je welkom op de vernissage. Kom een drankje drinken in De Maalbeek en bewonder de dames hun originele werken.

 

 

___

 

Jouw werken aan onze muur?

In de eerste plaats geven we lokale artiesten of mensen die onze visie delen de kans om hun werken op te hangen. Denk je dat jouw werken in aanmerking komen? Neem dan contact op met onze socio-cultureel medewerker Rune Scheers (rune.scheers@vgc.be of 02 734 84 43) en wie weet hang jij binnenkort te blinken in ons centrum. 

Fotogalerij: 
Brussel in Beeld
Anna Fuji