Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen rond GC De Maalbeek: van speelweken tot cursussen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur 'm door naar demaalbeek@vgc.be en dan bekijken we het eens.

Algemeen

Nee. Wij organiseren geen ateliers voor anderstalige kinderen die niet naar het Nederlandstalig onderwijs gaan.

Alle activiteiten voor kinderen gaan door in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding.

Ja, wij zamelen soms materiaal in:

- Kinderkledij: tijdens bepaalde periodes in het jaar zamelen we kinderkledij in voor het goede doel, hou hiervoor onze website of Facebookpagina in de gaten.

GC De Maalbeek heeft ook een Give Box. Hier kan je bepaalde spullen achterlaten of zelf iets leuks op de kop tikken. Je vindt de kast op de parking aan de sportzaal (Oudergemlaan 124).

Ja natuurlijk. In de toiletten is een luiertafel aanwezig. Wil je een papje of een flesje opwarmen? Vraag dit even aan onze onthaalmedewerker.

Elke maand organiseren we ook een Play-Café op zaterdag dat specifiek gericht is op ouders met kinderen tussen 0 - 4 jaar.

Met uitzondering van assistentiehonden, zijn dieren niet toegelaten in het gebouw.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één seizoen bij. Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.

Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Jazeker!

- Wil je graag als beroepskracht bij ons werken? Bekijk de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

- Wil je graag als vrijwilliger meehelpen? Neem contact op met Michael Borgers: michael.borgers@vgc.be of 02/734 84 43

- Wil je graag bij ons werken als animator? Neem contact op met Koen Baele: koen.baele@vgc.be of 02/648 20 30

- Wil je graag stage lopen in ons gemeenschapscentrum? Neem contact op met Katrien Van Ryssen: katrien.vanryssen@vgc.be of 02/ 734 84 43

GC De Maalbeek beschikt over een sportzaal. Hierin worden zowel door het GC als door externe clubs verschillende sportlessen georganiseerd tijdens het jaar. Tijdens de schoolvakanties zijn er regelmatig ook sportweken voor kinderen. Het volledige overzicht vind je op onze activiteitenpagina.

Bekijk hier het Nederlandstalige sportaanbod in Brussel. Of klik hier voor een overzicht van alle sportmogelijkheden in Brussel, ook in andere talen.

Inschrijvingen

- Er zijn gratis en betalende activiteiten.
- Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.
- Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal.
- U krijgt een korting voor het 2de, 3e kind bij de speelweken van GC De Maalbeek en GC Elzenhof.

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum. Je vindt onze openingsuren hier.

Ja, onze collega’s van het onthaal schrijven je graag in.

Je kan cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website ‘https://tickets.vgc.be’ met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard.

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:

- Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming)

- Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar

- Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nee. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken geen uitzonderingen voor kinderen die te jong of te oud zijn.

Speelweken & sportkampen

Je kan online inschrijven via de website van GC De Maalbeek of GC Elzenhof, dit via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de speelweek. Je kan ook rechtstreeks naar het inschrijvingsportaal gaan via https://tickets.vgc.be/.

Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Ga dan naar het onthaal van GC De Maalbeek. Hier vind je onze contactgegevens en openingsuren.

Opgelet! De inschrijvingen voor de speelweken van GC Elzenhof en GC De Maalbeek worden opgevolgd door GC De Maalbeek. Ter plaatse inschrijven kan enkel in GC De Maalbeek, niet in GC Elzenhof.

Er zijn jaarlijks 3 inschrijfmomenten voor de speelweken:

- De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen.
-  De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie.
- De 2e week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfstvakantie.

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media en in onze brochures.

Er zijn drie tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief, het kortingstarief voor 2e en 3e kind, en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief.

Met Paspartoe tegen kansentarief genieten kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen van een verlaagde inschrijvingsprijs. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling :
Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres.
Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone.

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij een inschrijving voor speelweken. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook sommige mutualiteiten bieden een tegemoetkoming in het inschrijvingsgeld van een speelweek.

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan.

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Geef ook kleding mee om buiten te kunnen sporten en spelen, zoals aangepaste schoenen, een trui en (regen)jas, een zonnepet, …

Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is. Indien er specifieke kleding vereist is voor een speelweek, dan wordt dit hierin meegegeven.

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en gezonde tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is.

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Het programma krijg je vooraf per mail.

De dag is zo ingedeeld:

- 8.30 - 9.30 u.: opvang
- 9.30 - 16.00 u.: activiteiten
- 16.00 - 17.00 u.: opvang

Ja, er is gratis opvang van 8.30 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s avonds.

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de speelweek, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. Of zoek een andere speelweek op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be.

Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via demaalbeek@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar demaalbeek@vgc.be en vermeld je naam, de naam van je kind, je rekeningnummer en de datum van de speelweek.

Opgelet: Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug.

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

Ja. Kinderen die deelnemen aan de speelweek moeten zindelijk zijn. Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op met koen.baele@vgc.be.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.

Nee. De speelweken worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.

1/4de van de plaatsen reserveren we voor kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen, via de Paspartoe tegen kansentarief. Indien deze plaatsen 4 weken voor de start van de speelweek nog niet zijn ingevuld, worden deze alsnog opengesteld voor het bredere publiek.

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één seizoen bij. Ben je iets verloren? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.

Opgelet: Het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Meld het meteen aan een van onze collega’s. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken.

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche in tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’.

Cursussen voor kinderen

Nee, je zet je kind af aan het lokaal, maar je blijft niet aanwezig tijdens de activiteit. Zo vermijden we dat het kind en/of de lesgever (onbewuste) druk voelt om te presteren. Niet alle ouders kunnen aanwezig zijn en het is belangrijk dat alle kinderen die deelnemen aan een atelier zich gelijk voelen. We rekenen hiervoor op begrip van de ouders.

Soms organiseren we ouder-kind cursussen, uiteraard mag je daar wél aanwezig zijn.

Ja, je kan je altijd even in onze foyer zetten terwijl je wacht op je kind. 

Voor de kindercursussen van GC De Maalbeek voorzien we geen ophaaldienst.

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan.

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus.

Je kind brengt best een drinkfles mee. Voor activiteiten die langer dan 1 uur duren brengt je kind best ook een gezond tussendoortje mee.

Als je kind specifieke materialen moet meebrengen, laten we je dat minstens een week op voorhand weten.

De meeste cursussen starten half september en eindigen half juni. Sommige cursussen duren maar één seizoen, en eindigen rond december/januari. De exacte start- en einddatum staan telkens bij de cursus op onze website. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving.

Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen.

Nee, er is geen opvang. Haal je kind stipt op na afloop van de cursus.

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Schrijf je kind toch in, dan komt het automatisch op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be.

Wanneer je kind ziek is, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via demaalbeek@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar demaalbeek@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.

Opgelet: Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug.

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

Ja. Kinderen die deelnemen aan een cursus moeten zindelijk zijn. Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op met michael.borgers@vgc.be.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.

1/4de van de plaatsen reserveren we voor kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen, via de Paspartoe tegen kansentarief.

Heeft je kind een beperking? Neem dan contact op met ons vooraleer je jouw kind inschrijft.

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven. We hanteren ook een kortingstarief voor 2e en 3e kind.

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling :

· Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres.

· Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.

Meld het meteen aan onze collega michael.borgers@vgc.be. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten jullie kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken.

Zonder schriftelijke toelating mogen de kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’.

We organiseren een inschrijfmoment eind augustus. De exacte datum vind je op voorhand op onze website. Als er nog plaats is, kan je kind nog later tijdens het schooljaar starten. Dat kan niet bij alle cursussen.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam kind.

Cursussen voor volwassenen

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en sportschoenen. Voor creatieve cursussen en kookcursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus per e-mail een week op voorhand.

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail een week op voorhand.

Sommige cursussen beginnen in september en eindigen rond juni, andere duren maar één seizoen en eindigen al rond december. De exacte start- en einddatum vind je op onze website en krijg je bij de inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen activiteiten.

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Er is ook een kortingstarief voor senioren (60+), jongeren(-26j) en werkzoekenden.

Voor sportactiviteiten zijn er tussenkomsten van het ziekenfonds (de mutualiteit) of gemeente mogelijk, sommige activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar: je vindt hier meer info.

Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel.

Schrijf je in op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt word je gecontacteerd in volgorde van inschrijving op die wachtlijst. Wil je nog steeds meedoen, dan kan je betalen en je effectief inschrijven.

Als je ziek bent kan je annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via demaalbeek@vgc.be . Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar demaalbeek@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.

Opgelet: Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug.

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

In sommige cursussen wel, andere niet. Op de website zie je of en welk niveau Nederlands je moet hebben. Niet zeker? Vraag het even na aan ons onthaal, wij helpen je graag verder.

De startdatum voor de inschrijvingen is voor iedereen hetzelfde. 1/4de van de plaatsen wordt gereserveerd voor Brusselaars met een Paspartoe tegen kansentarief. Heb je een beperking? Neem dan contact op met ons vooraleer je je inschrijft.

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.

We organiseren twee inschrijfmomenten, eentje eind augustus en eentje in december. De exacte datum vind je op onze website en in onze nieuwsbrief. Als er nog plaats is, kan je nog na de startdatum instappen. Dit kan niet bij alle cursussen.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam.